Login

Blog

USB OTG ve Kablosu Nedir? Nasıl Kullanılır? Nasıl Çalışır? Neler Yapılabilir?

USB OTG ve Kablosu Nedir? Nasıl Kullanılır? Nasıl Çalışır? Neler Yapılabilir?

USB OTG ile DSLR Fotoğraf makinenizi telefonunuzun içindeymiş gibi kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Daha fazlası da var...

USB OTG Nedir?

On-The-Go ifadesinin kısaltılmışıdır OTG. Bu özellik USB kullanımını aktif hale getirir. Normal şartlarda USB kullanabilmek için o cihazın tanınması ve bilinmesi gerekir hatta kullanabilmek için sürücü olarak bilinen program kurmak gerekir.

USB OTG bir standartlaştırma olup USB kullanımı kolaylaştırmak için geliştirilmiştir. USB kullanımı için herhangi bir gereksinim, program veya tanıma gerekmemesi için aslında cihazın USB Host olması durumudur.

USB OTG Kablosu Nedir ve Nasıl Çalışır?

Telefon ve tablet gibi cihazlar MikroUSB bağlantıya sahiptir yani USB’nin en ufak bağlantı formunu kullanır. USB bellek, klavye, fare ve yazıcı gibi daha büyük cihazlar ise standart USB bağlantı formunu kullanır.

USB OTG kablosu aslında sıradan bir USB kablosu olup bir tarafı farklı, diğer tarafı farklı uca sahip yalın bir kablodur. OTG özelliğini sağlamak için içinde herhangi bir yapı bulundurmaz. OTG özelliği cihazlarda olmalıdır. Bu konuda kablonun yapabileceği hiç bir şey yoktur.

Bu kablonun bir ucunu telefona veya tablete, diğer ucunu USB belleğe taktığınızda cihazınız USB belleğin içerisine erişebilir. Dosyalar varsa onları görebilir. Gerekli programlar telefonunuza yüklüyse açıp görüntüleyebilir.

Telefonum ya da Tabletim USB OTG Destekliyor Mu?

USB OTG’den bahsettim. Peki telefonunuz ya da tabletiniz USB OTG destekliyor mu? USB OTG desteğini nasıl öğrenebilirsiniz? Aslında bunu öğrenmenin bir kaç yöntemi var.

İlk yöntemde cihazınızın web sitesini ziyaret etmek var. Sayfada aşağıda bulunan logoyu görürseniz USB OTG destekliyor demektir veya Özellikler kısmında belirtiyorsa destek mevcut anlamına geliyor.

Diğer yöntem ise Android için Play Store’dan USB OTG Checker programını temin etmek var. Ücretsiz olan bu programla desteği kontrol etmek mümkün.

Son olarak GSMArea.com sitesinde telefonunuzun özelliklerine bakabilirsiniz. Bu site telefonunuz hakkında daha fazla bilgiyi size sunacaktır. Sayfada aşağılara doğru baktığınızda USB Host ifadesi belirtiliyorsa USB OTG desteği var demektir.

Her Android telefon veya tablet USB OTG desteklemeyebilir bu tamamen üreticinin insiyatifindedir ama genel olarak çoğunluğu bu teknolojiyi destekler.

USB OTG ile neler yapılabileceğine hızlıca bakalım...

USB OTG ile USB Belleğe Bağlanmak

En çok bilinen, tercih edilen ve akla gelen kullanım şekli USB OTG ile telefonu veya tableti USB belleğe bağlamaktır. USB bellekler tak-çalıştır oldukları için USB OTG cihaza bağlandıklarında sorunsuz çalışırlar. Telefon veya tablet yeterli enerjiyi veremeyeceği için harici diskler çalışmayabilir. Ek güç ile çalışan harici diskler bu konuda kolaylık sağlayabilir.

USB belleğini FAT32 formatında biçimlendirebilirsiniz. Bu format sorun çıkarmayacaktır. NTFS formatı her zaman ideal şekilde çalışmayabilir.

USB belleği cihazınıza bağladıktan sonra mount olarak isimlendirilen işlemi yapmanız gerekebilir. Bu işlemi telefonunuz yapacaktır. Yapmaması halinde Play Store'dan StickMount uygulamasını kurabilirsiniz.

USB OTG ile DSLR Kamerayı Kullanmak

Pek bilinmeyen fakat en işe yarar kullanım şeklinden biri de budur. Fotoğrafçılar bu kullanım şekline bayılacaktır. Android telefonunuz veya tabletiniz DSLR fotoğraf makinesine dönüşecektir. Fotoğraf makinesindeki görüntüyü canlı olarak görebilirsiniz veya enstantene, diyafram, ISO değerlerini kontrol edebilir ve çekim yapabilirsiniz.

Bunun için DSLR Controller uygulamasını kullanabilirsiniz. Canon fotoğraf makinelerinde ideal şekilde çalışır. Resmi olarak desteklemese de Nikon ve Sony fotoğraf makinelerinde de kullanılabilir.

Neler Gerekli?

  • Telefon veya tabletinizin ve de fotoğraf makineniz USB OTG desteklemeli
  • Telefon veya tabletiniz için bir adet USB OTG kablosu
  • Fotoğraf makinesiyle gelen USB kablosu
  • Telefon veya tabletinize DSLR Controller uygulaması kurulmalı
  • Kablolar ile cihazları birbirine bağlanmalı
  • Tüm cihazları başlattıktan sonra telfeonda DSLR Controller uygulamasını başlatıp, ekrandaki talimatları yerine getirmelisiniz.

USB OTG ile Yazıcıdan Çıktı Almak

Tak-çalıştır yazıcılar sorun çıkarmadan telefonunuzdan çıktı almaya imkan verecektir. Telefon veya tabletten yazıcıya bağlandığınızda telefonunuzdan Photo-to-Photo kipine geçmeniz gerekebilir.

Telefona veya Tablete Klavye ve Fare Bağlamak

Android'in açık-kaynak doğası gereği klavye ve fare kullanmak mümkün ve çok kolaydır. Android cihazlar çoğu kablolu/kablosuz klavye ve fare ile rahat şekilde çalışabilir.

Unified Receiver olarak adlandırılan ortak alıcılı kablosuz klavye ve fareleri kullanmanızı öneririm. Bu tür çevre birimlerinin bir adet alıcı aparatı olur. Bu aparatı bilgisayarınıza takarsınız ve kablosuz klavyeniz ya da fareniz bu aparatla iletişim kurar.

Bu aparatın ortak yapısı olması durumunda yeni alacağınız klavye veya fareyi de bununla kullanabilirsiniz. Böylece çok sayıda USB girişi gerekmeyecek ve tek USB girişi hayli hayli yetecektir.

Etiketler