Login

Blog

GPU ve Render Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hele bi' toplanın ağalar GPU Render hakkındaki merak ettiklerinizi, Güzin abla tadında teker teker cevaplıyorum...

Hele bi' toplanın ağalar GPU Render hakkındaki merak ettiklerinizi, Güzin abla tadında teker teker cevaplıyorum...

GPU Render Nedir?

CPU yani İşlemci kullanan renderin yerini alan yeni bir olaydır ve gücünü GPU yani Grafik-kartın'dan alır. Tabi, yeni dedim ama aslında yıllar öncesine dayanan bir olaydır fakat yeni yeni bilinmekte ve son zamanlarda yaygınlaşmaktadır.

Aşağıdaki görsellerde anlaşıldığı üzere; yıllar içindeki İşlemcili renderin performansı ahım-şahım değildir: Bayern Munich'te oynayan Kolombiyali Valenciano'nun topa basıp düşmesi gibi rezil bir durumdadır! Grafik-kartlı render ise bu yıllar arasında ciddi bir yükseliş göstermiştir; FCB ve RMA maçında Messi'ye müthiş çalım atan Cristiano Ronaldo gibi etkileyicidir.

GPU ve CPU performans kıyaslaması

GPU ve CPU performans kıyaslaması

Şu-andan sonra grafik-kartlı render kesinlikle geleceğin ta-kendisidir. Tek grafik-kartla yapılabilecek bi' render, birden fazla işlemcili sistemden daha iyi performans sunar.

Günümüz işlemcisi; "büyük ölçekte" ama 8 veya 16 çekirdek/işlem-parçacığı sunarken, bir grafik kartı "küçük ölçekte" ama 2000 ve ya 3000 adet işlem parçacığı sunabilmektedir. Bu da ciddi hız farkı oluşturmaktadır.

CPU ve GPU arasındaki fark

GPU Tabanlı Render Programları Nelerdir?

GPU tabanlı ve farklı render programları için yayınladığım şu sayfaya bakabilirsiniz: CPU, GPU ve Hibrit Tabanlı Render Programları

SLI ve CrossFire Nedir?

İsimler farklı olsa da yaptıkları iş aynıdır. SLI, nVidia markasının isimlendirmesi, CrossFire da AMD markasının isimlendirmesi. Bu teknolojide amaç iş yükünü kartlara bölmek. Örnek verirsem eğer: bilgisayarınızda iki adet grafik-kartı olduğunda, oynadığınız oyunun monitördeki görüntüsü ikiye bölünür. Kartlardan bir tanesi bir yarıyı çizer, diğer yarıyı da diğer kart çizer!

Şunu belirteyim; bu-tür render işlemlerinde SLI ve CrossFire teknolojileri hiç bir şey ifade etmemektedir. Bu teknolojiler oyunlar içindir ve render'da kesinlikle kullanılmaz.

Fakat şöyle bir durum var; Grafik-kartlı render için anakart seçiminde önem arz etmektedir. Şöyle açıklayım: Anakart üreticileri kartlarına şu ibareleri koyarlar; 2X veya 4X SLI ya da 3X CrossFire! Bu şu demektir; bu anakarta 3 ya da 4 tane grafik-kartı takabilirsiniz ve takabileceğiniz her kart-slotu size iyi performans sunar. Grafik-kartları PCI Express slotu kullanır. 4X SLI yada 3X CrossFire ibaresi olmayan anakartlarda yani standart anakartlarda da fazladan PCI Express slotu vardır fakat bu slotlar Ses-kartı gibi çok performans gerektirmeyen kartlar için vardır.

GPU Render'da Çoklu GPU Kullanılabilir mi?

Evet, grafik-kartlı render işlerinde birden fazla grafik kartı kullanılabilir! Performans katlanacaktır!

Üzerinde Çift yada Daha Fazla Çekirdek Bulunduran Kartlar Kullanılabilir mi?

Kesinlikle evet! Bu tür yekpare bir kart, bünyesinde iki kart varmış gibi iki çekirdek barındırır veya daha fazla... Bu tür kartlardan paralel olarak birden fazla da kullanabilirsiniz. Güç sizin yanınızda olacaktır! :]

GPU Render'da Grafik Kartının Markası Önemli midir?

Marka çok da önemli değildir; EVGA, Asus, MSI, Gigabyte, PowerColor, Sapphire, PNY... herhangi biri olabilir. Sonuçta piyasada grafik-kartı işlemcisi denince iki marka söz konusu; AMD ve nVidia, ve saydığım onca marka bu iki firmanın işlemcilerini kullanmaktadır yani işlemci aynı yerden gelmektedir. Tabi üretim kalitesi olarak EVGA, Asus, MSI gibi daha köklü ve bilindik firmaları seçmek akıllıca olacaktır.

Render İçin Kart Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

GPU Render için, ecnebilerin tabiriyle High-End kart gerekmektedir. Bu kartlar üst düzeydir ve amaçları performanstır. Render, hesaplama ve oyun gibi olaylarda tercih edilirler.

nVidia cephesinde üst-düzey kartlar genelde şu modellerdir: GeForce GTX 970, GTX 980 ve TITAN serisi. Quadro mu dediniz? Quadro ayrı bir olaydır, sayfada bununla ilgili bilgi bulunabilir.

AMD cephesinde ise üst-düzey kartlar şunlardır: Radeon R9 380, R9 390 ve R9 390X. Quadro'da olduğu gibi AMD cephesinde de FirePro ayrı bir olaydır...

Çoklu kart yapacaksanız, kartların aynı modelden olmasına dikkat etmelisiniz. Mesela 2 adet GeForce GTX 980 gibi, marka çok bağlayıcı değildir bu aşamada ama aynı marka ve model olması yine de iyi olacaktır. Modellerin farklı olması durumunda, mesela GTX 970 ve GTX 980, renderın zorlandığı zamanlarda işlem gücü en küçük kart olan GTX 970 hızına inecektir. Teknik olarak; düşük kart hızlanamayacağı için, ayak uydurma adına yüksek kart hız düşürmeye gidecektir!

GPU Render İçin VRam (Grafik-Kartı Belleği) Önemli Mi?

Kesinlikle önemlidir! Bu işlem için en az 4GB VRam tercih edilmelidir. Aslında bu da azdır ama her şey ateş pahası! :]

Toplam Grafik Kartı Belleği Kaç Olur?

Elinizde 4GB VRam'lik iki adet grafik-kartı olsa dâhi; kullanımda toplam 8GB VRam'e sahip olamazsınız, yine 4GB'dir toplam bellek!

GPU Render İçin Güçlü CPU (İşlemci) Önemli Mi?

GPU Render, görüntüyü hesaplama aşamasında tamamen grafik-kartını kullanır. Bu sebeple aşırı güçlü bir CPU yani işlemci aman-aman derecede gerekli değildir.

Aşırı pahalı ve çekirdek sayıları almış-başını-gitmiş işlemcilere kesinlikle ihtiyaç yoktur! Sahnenin yüklenebilmesi ve grafik-kartına gönderilebilmesi için yeterli bir işlemci kâfidir. Ayrıca 3D Studio Max, Maya gibi programların akıcı şekilde çalışabileceği işlemciler yeterlidir.

GPU Render İçin DirectX Önemli Mi?

Aslında teknik olarak önemli olmasa da, kullanmak istediğiniz render yazılımı grafik-kartını yönetebilmesi için DirectX'in bazı sürümlerini şart koşabilir. Buna dikkat edin!

CUDA Nedir?

CUDA, nVidia'nın ekran kartları için geliştirdiği; paralel hesaplama ve programlama modelidir. CUDA bir programlama dilini hedef almaz veya bir API değildir.

CUDA, paralel hesaplama işlemlerinde; yazılım geliştiricilere, grafik-kartının komut setlerine ve bellek yönetimine direk erişim imkanı verir. Böylece yazılım geliştiriciler sınırlardan bi'nebze olsa da kurtulmuş olur.

OpenCL Nedir?

nVida'nın CUDA'sı ile aynı amaca yönelik bir teknolojidir. Fakat bir markaya bağlı değildir. Halka açık ve bağımsız bir teknolojidir.

CUDA veya OpenCL Gerekli Midir?

GPU render için kesinlike gereklidir. Render yazılımları bu teknolojilere ihtiyaç duyarlar. Kullanmak istediğiniz render yazılımına göre, GPU seçerseniz sorun yaşamazsınız. Bazı render yazılımları iki teknolojiyi de desteklemektedir.

GPU Çekirdeği (Parçacığı) Nedir?

GPU renderin olayı; paralel hesaplamadır ve bu paralelliği bu çekirdekler oluşturur. Render işlemi, bu çekirdeklere dağıtılır. Sınavlardaki işçi problemlerinde olduğu gibi, ne kadar çok işçi olursa, o kadar çabuk iş çıkar.

Son Olarak

Merak ettiğiniz başka şeyler varsa, yorum yazarak sorun, ben de cevabıyla birlikte sayfaya ekleyim... Bu sayfaya zamanla yeni şeyler ekleyeceğim, o yüzden arada bir uğrayın, özletmeyin kendinizi :]

Kaynaklar

furryball.aaa-studio.eu
wikipedia.org
nvidia.com
Sayfa görselinde kullanılan ürün: ASUS markasına aittir

Etiketler