Login

Blog

SD Hafıza Kartları Hakkında Herşey

Usta bir fotoğrafçısınız ve fotoğraf makineniz için hızlı bir SD hafıza kartı arıyorsanız ve ya akıllı telefonunuz belleği yetmemesi sebebiyle hafıza kartı arayışı içerisindeyseniz satın almadan önce okumalısınız!

Usta bir fotoğrafçısınız ve fotoğraf makineniz için hızlı bir SD hafıza kartı arıyorsanız ve ya akıllı telefonunuz belleği yetmemesi sebebiyle hafıza kartı arayışı içerisindeyseniz satın almadan önce okumalısınız!

Önce şunu belirtmeliyim, bir SD hafıza kartı alırken 3 ana konuya dikkat etmek ve bilgi edinmek gerekir. Öncelikle hafıza kartının hızı, sonra ebadı ve tabi ki kapasitesi bilinmeli ve alırken bu konulara dikkat edilmeli. Kartı alacağınız cihazı iyi tanımalısınız ve desteklediği hafıza kartı teknolojilerini öğrenmelisiniz. Aksi halde kartı o cihazda kullanamayabilirsiniz. Uygun biraz cihaz bulana kadar yedek kulübesinde bekleyecektir.

SD Kartlarda Hız Sınıflandırması

Belirtmem gerekirse eğer; SD hafıza kartları aynı hızları sunmazlar, farklı hızlara sahiptirler. Burada önemli olan hangi amaca yönelik seçeceğinizdir. Örnek vermek gerekirse usta bir fotoğrafçısınız ve yüksek kalitede olacak şekilde RAW formatta fotoğrafları başarılı ve hızlı şekilde yakalamak istiyorsunuz. Bu durumda almak istediğiniz yüksek hızlı bir hafıza kartı olmalıdır. Ama gün içindeki anıları yakalamak veya video çekmek isteyen normal bir kullanıcıysanız yüksek hızın sizin için çok da bir önemi yok.

Üreticiler SD hafıza kartlarındaki hızları ölçümleyebilmek için “hız sınıflandırmaları” kullanırlar. Bu sınıflandırmaları belirleyen bir kuruluş vardır. Bu kuruluş kartlardaki hızların değerini belirler fakat şöyle bir şey var bu belirlemeler sadece olması istenenin altını çizer, yani kart kesinlikle o hızda olacak diye bir şey yok! Yaklaşık değer olabilir.

Dört farklı hız sınıfı vardır. 10, 6, 4 ve 2! Hafıza kartları üzerinde “Class 10” veya “Class 2” ibaresi şeklinde görülür. “Sınıf 10” en hızlı olanıdır. "Sınıf 2” ise en yavaş olanıdır. Sınıf 2; VGA video boyutlarındaki kayıtlar için uygundur. Sınıf 4 ve 6 ise yüksek çözünürlüklü (HD) video boyutlarının kaydı için uygundur. Sınıf 10 ise, Full-HD boyutlarındaki videoları hızlı şekilde kayıt edebilir.

Ayrıca Ultra Hight Speed (UHS) hız sınıflandırması da vardır. Fakat bu sınıfa sahip kartlar hem pahalıdır, hem de uzman kullanımlar içindir. UHS sınıfına sahip kartlar sadece UHS desteği sunan cihazlar tarafından desteklenir.

Aşağıda; soldan, düşük hızlarda başlayan ve sağa doğru yüksek hıza çıkan hız sınıflandırmalarının simgelerini görebilirsiniz. İlk dördü “Class”, diğer ikisi “UHS” sınıflandırmasının simgeleridir:

SD Kartlarda Hız Sınıflandırması

Eğer hafıza kartının üzerinde herhangi bir simge göremiyorsanız, o kart “Sınıf 0” olmaktadır. Bu tür kartlar, hızlandırma sınıflandırılması başlamadan önce üretilen kartlardır ve “Sınıf 2”den de yavaşlardır.

SD Kartlarda Ebatlar

Farklı cihazlar farklı boyutlardaki SD kartları kullanırlar. Mevcut boyutlar; SD, miniSD ve microSD olmaktadır.

Standart SD kart büyük ebada sahiptir. Ebatları 32x24x2.1mm’dir ve sadece 2 gram ağırlığındadır. Günümüzde birçok dijital kamera hâlâ bu tür kartları kullanmaktadır. “Köşesi kesik” bir tasarımı sahiptir

miniSD kartlar ise biraz daha küçük ebada sahiptir. Ebatları 21.5x20x1.4mm’dir ve sadece 0.8 gram ağırlığındadır. Yaygın kullanımda olan kartlar bunlardır. Genellikle telefonlarda kullanılmaktadır.

microSD kartlar ise daha da küçük ebada sahiptir. Ebatları 15x11x1mm ve sadece 0.25 gram ağırlığındadır. Bu tür kartlar genelde akıllı telefonlarda ve tabletlerde kullanılır.

SD kartlar sadece kendi türündeki giriş yerlerine takılabilirler. Bir microSD kartı, standart SD kart girişine takamazsınız. Bununla beraber elinizde bulunan en küçük ebattaki SD kartı, bir adaptör vasıtasıyla daha büyük SD kartı girişlerine takabilirsiniz.

SD Kartlarda Kapasite

USB belleklerde ve harici disklerde olduğu gibi SD kartlar da farklı kapasitelere sahiptirler.

Ve görünen o ki, giderek ve durmadan kapasiteler artmaya devam etmektedir.

Standart SD (SDSC) kart 1MB’den 2GB’ye kadar kapasite sunar. Zorlarsak eğer 4GB de olabilir. Fakat 4GB olan pek de standart değildir ve bulması da pek mümkün değil. SDHC kartlar ise daha sonra oluşturulmuştur ve 2GB’den 32GB’ye kadar kapasite sunar. Günümüzde ise SDXC kartlar bile vardır ve 32GB’den 2TB’ye kadar kapasite sunarlar. Bir kart almadan önce kullandığınız cihazın SDHC mi yoksa SDXC mi desteklediğini öğrenmeniz iyi olacaktır. Aksi halde o cihazda kullanamayabilirsiniz.

Büyük ihtimalle günümüzde sahip olduğunuz kartların çoğu SDHC olacaktır. SDXC çok yeni ve kullanımı az bir kart türüdür.

Yazının oluşturulmasında howtogeek.com sitesinden faydalanılmıştır.

Etiketler